fbpx

Cum poate influența sănătatea orală starea întregului organism?

Felul în care te îngrijești de sănătatea bucală se va reflecta în starea întregului organism. O mare parte din afecțiunile ce se manifestă la nivelul cavității bucale au repercursiuni asupra stării generale de sănătate.

Neglijarea danturii are implicații mai profunde decât apariția unor carii sau a respirației neplăcute. Unele boli ce se manifestă la nivel bucal pot să fie asociate cu alte afecțiuni din corp. Din aceste motive, este foarte important să tratezi orice problemă de la nivelul danturii în cel mai scurt timp cu putință.  

 

Cum îți afectează stilul de viață sănătatea orală?

În viața de zi cu zi, sunt foarte mulți factori care au implicații directe asupra degradării sănătății tale dentare.

1.      Fumatul

Știm cu toții cât de dăunător este fumatul pentru întreg organismul uman, iar în ceea ce privește sănătatea orală, nu sunt afectate doar gingiile și țesuturile, ci și smalțul dinților. Fumul de țigară conține substanțe toxice care în mod direct cauzează:

  • cancerul oral;
  • boli gingivale;
  • respirație neplăcută.

2.      Consumul de alcool

Pe lângă obiceiul de a fuma, consumul frecvent de alcool este un alt obicei negativ care îți afectează sănătatea orală. Duce spre apariția deshidratării, care la rândul ei va dezechilibra flora de la nivelul gurii, ducând spre înmulțirea bacteriilor.

Astfel, se favorizează apariția tartrului și a problemelor gingivale. Deshidratarea poate să apară și în situația în care urmezi un tratament medicamentos. Din acest motiv, atunci când simți o senzație de uscăciune, este indicat să bei multă apă sau ceaiuri neîndulcite.

3.      Consumul de zahăr

În cazul în care ești genul de persoană care are un regim alimentar bazat pe băuturi și alimente dulci, atunci trebuie să știi că acestea au o contribuție majoră în apariția cariilor și a altor afecțiuni gingivale, deoarece zahărul destabilizează flora de la nivelul cavității bucale.

Inevitabil se vor produce enzime și acizi care afectează smalțul dinților și sănătatea gingiilor. Prin reducerea consumului de zahăr, te vei ține departe de carii și gingii afectate, dar și de alte afecțiuni.

4.      Igiena orală precară

Orice medic dentist îți va indica să te speli pe dinți folosind o tehnică adecvată de cel puțin două ori pe zi și să adopți un obicei din folosirea aței dentare, ce-ți va proteja cavitatea orală de dezvoltarea plăcii bacteriene. În cazul în care te afli la extreme, adică ai o igienă dentară deficitară sau, din contră, exagerezi cu numărul de periaje pe zi, îți vei afecta sănătatea bucală.

Ce afecțiuni generale se pot manifesta la nivelul cavității bucale?

Gura ta reprezintă un mod de comunicare al sistemului digestiv cu mediul extern. Astfel, ea este folosită pentru a se depista patologii ascunse, care-ți pot afecta organele interne.

Printre acestea se numără HIV-ul, care se arată prin leziuni ale mucoasei, sau diabetul, și se manifestă prin uscăciune ori leziuni care se vindecă foarte greu.

Saliva este și ea extrem de importantă atunci când se depistează diverse patologii:

  • dacă o serie de proteine sunt identificate la nivelul salivei, atunci se pot monitoriza pierderi osoase, depistându-se osteoporoza;
  • saliva conține și componente specifice cancerului;
  • hepatita poate să fie confirmată prin probele de salivă;
  • saliva joacă un rol major în dezintegrarea bacteriilor și a virusurilor;
  • anticorpii prezenți în aceasta pot lupta contra virozelor sau a unor infecții cu fungi.

În cazul în care sistemul imunitar îți este compromis, rezistența în fața diferiților factori nocivi va scădea capacitățile de apărare ale salivei. Cavitatea bucală se va popula cu diferiți agenți patogeni, care-ți vor afecta sănătatea întregului organism.

 

Cum pot influența afecțiunile orale organismul tău?

Bacteriile de la nivelul cavității bucale au drept suport placa dentară, asupra căreia se pot manifesta diverse patologii, care pleacă din zona orală direct către restul organismului. Gingivita este o inflamație care se manifestă la nivelul gingiilor. Netratată, poate evolua în parodontoză.

În această situație, apar pierderi ale dinților, iar odată ce dantura este compromisă, inevitabil vor apărea probleme la nivelul sistemului digestiv, deoarece îți este imposibil să parcurgi corect o digestie corectă.

Infecțiile de la nivelul dinților sau mucoasei bucale pot să provoace endocardită bacteriană, care poate declanșa o inflamație la nivelul întregului organism. De asemenea, boala parodontală, ce se traduce prin inflamația și retenția agentilor patogeni la nivelul gingiilor este în relație directă cu diabetul sau hipertensiunea arterială.

 

Orice afecțiune care apare la nivelul cavității bucale trebuie să fie eliminată în cel mai scurt timp cu putință pentru a reduce riscurile de degradare a sănătății generale. Un corp sănătos se cunoaște după sănătatea orală!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *